Asset 7

Είμαστε το Kora Bakery, ένα νέο αρτοποιείο στην Αθήνα. Εδώ παράγουμε καθημερινά ψωμί με φυσικό προζύμι και διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων-βιενουαζερί. Στο εργαστήριό μας χρησιμοποιούμε μεθόδους αργής ωρίμανσης, οι οποίες δίνουν στα προϊόντα μας μεγαλύτερη θρεπτική αξία και επιπλέον τα καθιστούν πιο εύπεπτα από τα συμβατικά παραγόμενα αρτοποιήματα. Αναζητούμε στην αγορά πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας, επιλέγοντας για συνεργάτες αφοσιωμένους καλλιεργητές και παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Με γνώμονα τις αξίες μας επιθυμούμε να ανταποδίδουμε στην κοινωνία, γι’ αυτό ενισχύουμε οικονομικά φιλανθρωπικά ιδρύματα με ποσοστό των εσόδων μας, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε πρακτικές ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων από τη λειτουργία μας. Εργαζόμαστε με συνέπεια ώστε να γίνουμε μια επιχείρηση με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το Kora Bakery δημιουργήθηκε από Μαρία Αλαφούζου και την Ιάνθη Μιχαλάκη. Η Μαρία μεταπήδησε στον χώρο της αρτοποιίας από τη δημοσιογραφία, ενώ η Ιάνθη είναι καταξιωμένη ζαχαροπλάστρια και αρτοποιός με προϋπηρεσία σε ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.

 

Υπευθυνότητα

 

Το να κάνουμε το σωστό, είναι η θεμελιώδης αρχή που διέπει την εργασιακή μας φιλοσοφία: το τι φτιάχνουμε, πως το φτιάχνουμε και τι ανταποδίδουμε. Δεν είμαστε μια τέλεια επιχείρηση, όπως και ο κόσμος μας δεν είναι τέλειος. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο δουλεύουμε – αναρωτιόμαστε τι κάνουμε καλά, και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Διαβάστε παρακάτω κάποιες από τις πρακτικές που ακολουθούμε, ώστε να λειτουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμα.

 

Παραγωγή και Σπατάλη Τροφίμων

 

Τα κατάλοιπα και απόβλητα της παραγωγής μας είναι λιγοστά και, στην περίπτωση που είναι αναπόφευκτα, προσπαθούμε ενεργά να βρούμε τρόπους περαιτέρω μείωσης ή και εξάλειψής τους. Ο σκοπός μας είναι να περιορίσουμε τα απόβλητα στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και να βρούμε τρόπους ανακύκλωσης τόσο εντός του αρτοποιείου μας, όσο και με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών. Η μείωση της σπατάλης επιτυγχάνεται ως εξής:

– Oρθή διαχείριση των προμηθειών, ώστε οι πρώτες ύλες να μην πηγαίνουν χαμένες πριν αξιοποιηθούν στην παραγωγή.

– Χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων συσκευασιών μίας χρήσης κατά την παραγωγή και εξερεύνηση εναλλακτικών λύσεων όποτε είναι εφικτό.

– Καθημερινή αξιολόγηση των πωλήσεων για την τη βελτιστοποίηση του όγκου προϊόντων που παράγονται, ώστε να μην υπάρχει περίσσευμα.

– Ανάπτυξη προϊόντων που χρησιμοποιούν τα υπολείμματα ή που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα της παραγωγής.

– Δωρεάν διάθεση των απούλητων προϊόντων στον Δήμο Αθηναίων για τη σίτιση ανθρώπων σε ανάγκη.

– Βελτίωση των μεθόδων και συστημάτων παραγωγής για τον περιορισμό λαθών που προκαλούν σπατάλη.

 

Συσκευασία

 

Κάνουμε έρευνα για τις διαθέσιμες επιλογές συσκευασίες και στοχεύουμε στις καλύτερες δυνατές πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά. Λαμβάνουμε υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις των υλικών μίας χρήσης καθώς και το αποτύπωμα άνθρακα που προκαλείται από το χαρτί, το γυαλί ή το πλαστικό. Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν έχει βρει τις οριστικές λύσεις, και δεν θέλουμε να ξεγελάμε τους εαυτούς μας ή τους πελάτες μας επιχειρώντας το «πράσινο ξέπλυμα» των συσκευασιών. Τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά χαμηλά στην Ελλάδα και, ακόμα και αν κάποιος ανακυκλώνει, τα επίπεδα μόλυνσης είναι υψηλότατα. Το χαρτί είναι βιοδιασπώμενο, αλλά η παραγωγή του προκαλεί μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Οι συσκευασίες είναι απαραίτητες για τη διακίνηση τροφίμων αλλά έχουν αρνητικές επιπτώσεις, για τις οποίες η αγορά δεν έχει βρεί απάντηση. Έτσι, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

– Όπου είναι δυνατό, επιλέγουμε το χαρτί αντί του πλαστικού, δεδομένου ότι οι συσκευασίες μας είναι μίας χρήσης και κρίνουμε ότι το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα του πλαστικού δεν δικαιολογεί το τίμημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά.

– Τα κυπελλάκια του καφέ που χρησιμοποιούμε είναι χάρτινα αλλά, όπως όλα τα αντίστοιχα, έχουν πλαστική επίστρωση. Πρόκειται, ωστόσο, για την χαμηλότερη ποσότητα πλαστικού (κάτω από 4%) που παρέχει σήμερα η βιομηχανία, και ανταποκρίνεται στο Ευρωπαικό πρότυπο. Δεν βλέπουμε την ώρα κάποιος να επινοήσει μια λειτουργική επένδυση για κυπελλάκια καφέ που δεν θα είναι από πλαστικό!

– Επιλέγουμε γνήσιες βιοδιασπώμενες συσκευασίες όπου μπορούμε, όπως στα μπολ του πρωινου: φτιάχνονται από ζαχαροκάλαμο και μπορούν να κομποστοποιηθουν.

– Χρησιμοποιούμε πλαστικά ποτήρια αντί των βιοπλαστικών PLA (Πολυγαλακτικό Οξύ) που παράγονται από μη βρώσιμο άμυλο καλαμποκιού. Ο λόγος είναι οτι το PLA μπορεί να κομποστοποιηθεί μόνο σε ειδικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και στην Ελλάδα τέτοιες δεν υπάρχουν. Καταλήξαμε ότι το PET πλαστικό που μπορεί να ανακυκλωθεί είναι προτιμότερο από το βιοπλαστικό, που αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήση στο τέλος του κύκλου ζωής του.

– Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε όλα τα PET πλαστικά ποτήρια με γυάλινα, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε ως επιχείρηση. Αυτή η μετάβαση θα συνοδευτεί από κίνητρα επιστροφής τους, δεδομένου ότι το αποτύπωμα άνθρακα του γυαλιού είναι υψηλό.

– Βοηθούμε τους πελάτες μας να ανακυκλώνουν στο κατάστημά μας, παρέχοντας ειδικούς κάδους καθώς και βρύση όπου μπορούν να ξεπλένουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες τους.

 

Ενέργεια

 

Ο εξοπλισμός μας λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε πλήρη επίγνωση της ποσότητας ενέργειας που καταναλώνουμε και, στο μέτρο του δυνατού, επιλέγουμε τις μηχανές και τις πρακτικές με τη μέγιστη απόδοση.

Καθώς επεκτεινόμαστε, θα δώσουμε προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και τη μορφή ώστε να έχουμε κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και να μειώσουμε την ανάγκη για θέρμανση ή ψύξη.

 

Ανταπόδοση

 

Δωρίζουμε ποσοστό των κέρδων μας σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Από τον Φεβρουάριο του 2021 συνεργαζόμαστε με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος και υποστηρίζουμε το έργο τους προσφέροντας κάθε μήνα τα χρήματα από τις πωλήσεις brownies. Από τότε, έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με τα οποία οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν ιατρική, νομική και κοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους με ανάγκη. Συχνά επίσης δωρίζουμε χρηματικά ποσά σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

 

Ακεραιότητα συστατικών

 

Χρησιμοποιούμε μη επεξεργασμένα συστατικά υψηλής ποιότητας σε όλα μας τα προϊόντα. Επιλέγουμε τα τοπικά προϊόντα, ό,που αυτό είναι εφικτό.

Στα πλαίσια των αρχών της επιχείρησής μας, προμηθευόμαστε αυγά αποκλειστικά από συστήματα εκτροφής ορνίθων χωρίς κλουβιά (cage free), τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις γραμμές παραγωγής μας. Πιο συγκεκριμένα, τα αυγά μας, προέρχονται από όρνιθες ελευθέρας βοσκής που εκτρέφονται στα κτήματα της εταιρίας Βλαχάκη.